Javni poziv za produkciju umjetničkih radova u zajednici

Nevidljive prepreke – vidljivi pomaci

Ribanje u sklopu pilot projekta Građani svom gradu; fotografija, Tanja Kanazir

Inicijativa Građani/ke svom gradu objavljuje Poziv za produkciju umjetničkih radova koji će se pod temom Nevidljive prepreke – vidljivi pomaci ostvariti u suradnji sa zajednicom na području centra Sušaka u Rijeci (vidi na karti). Odabrani radovi će biti izvedeni u periodu od 4. do 11. mjeseca 2018., a zajednički će biti predstavljeni u 11. mjesecu 2018. u sklopu druge edicije festivala Misliti zajednicu.

Slobodno se prijavite na poziv i/ili ga podijelite s onima koje bi mogao zanimati!

Građanke svom gradu (GSG) naziv je nove riječke inicijative u čijem razvoju sudjeluju brojni akteri i akterke s riječke kulturno-umjetničke scene, koja kroz svoje djelovanje i kroz pokrenute programe propituje ideju zajedništva i participacije. Otjelovljenje te ideje je i sama lokacija na kojoj se inicijativa nalazi, Križanićeva ulica na Sušaku, na svom početku i kraju obilježena spomen pločom Građani svom gradu / Rijeka 1983. Ploča govori o dobrovoljnom angažmanu građana i građanki u izgradnji zajedničkog dobra, a njena poruka postaje vodilja inicijative.

S prvim javnim pozivom za produkciju umjetničkih radova u zajednici koji se geografski fokusira na lokalitet centra Sušaka, GSG želi nastaviti i ojačati svoje djelovanje u svom neposrednom okruženju, te pokušati odgovoriti na neke od specifičnih potreba zajednica koje u njemu privremeno ili stalno borave.

Lokalitet centra Sušaka smatra se širim centrom današnje Rijeke. Stariji stanovnici pamte ga kao frekventan i sadržajima ispunjen centar predratnog grada Sušaka. S gusto izgrađenim stambenim (uglavnom historicističkim) višekatnicama te prometnicama koje su ujedno istočni i sjeverni prilaz samom centru, i danas ostavlja dojam dinamične zone grada. Ipak, riječ je o kvartu s manje boravišnih i društvenih sadržaja nego što bi se moglo očekivati s obzirom na blizinu centra grada i povijesnu važnost. Sadržaji koji definiraju njegov dnevni ritam su osnovna i srednje škole, Zavod za zapošljavanje, dva gradska hotela (Kontinental i Neboder), Hrvatski kulturni dom na Sušaku, poneki restoran i rijetki dućani. Mjesto dnevnog druženja i noćnog života je legendarno okupljalište mladih na Kontu, tradicija već generacijama mladih Riječana. U slučaju kiše druženje se premješta u natkrivenu Križanićevu ulicu u neposrednoj blizini. Osim Konta, uz Rječinu niču i brojni klubovi i kafići koji su centar alternativnog života Riječanki/a. Dojmom šireg kvarta, što možda i nije kontradiktorno, ipak prevladavaju prazni poslovni prostori, devastirane fasade i neiskorištene javne površine. Je li tome doprinijela politika upravljanja poslovnim prostorima, nepostojanje privatne inicijative, opći standard grada, generacijski presjek stanovništva, iskidane socijalne veze i zaboravljene navike, logika urbanističkog planiranja, dinamika svakodnevnice … ili sve pomalo, ostaje za analizu i neko buduće sociološko istraživanje.

U memoriji grada ovo je područje bilo važno u ključnim fazama njegova povijesnog razvoja i urbanističkog rasta: od prvih pristaništa na obali Rječine pri njenom ušću (ilirsko i antičko doba), do novih identiteta Rijeke obilježenih izgradnjama važnih prometnica (tri se povijesno važne ceste – Karolina, Lujzijana i Dorothea, spajaju upravo u ovom kvartu), industrijskim razvojem (mlinovi na Rječini, prve manufakture i potom industrijska postrojenja uz rijeku); Trsatskim stubama koje iz ovog dijela grada vode k najstarijem marijanskom svetištu na Trsatu; ili podjelom grada ucrtavanjem državne granice između dviju kraljevina tijekom međuratnog perioda. Na mjestu granice danas je most poslijeratnog objedinjenja grada u jednu urbanu i administrativnu cjelinu.

Tako intrigantna povijesna slojevitost i izazovno stanje njegove suvremenosti poticajno je za kreativno čitanje Sušaka i njegovih stambenih, radnih i tranzitnih zajednica. Zajednica koje se na Sušaku zadržavaju kratko ili u njemu borave mnogo… u njemu rade, odmaraju se, zabavljaju, ili kroz njega tek prolaze jedva ostavljajući traga. Tema natječaja Nevidljive prepreke – vidljivi pomaci otvara se tek kao poticaj za moguće interpretacije/intervencije/akcije na relaciji: vidljivo-nevidljivo, privatno-javno, centar-periferija itd. GSG poziva autorice, autore i umjetničke kolektive da predlože rad koji će se odvijati u bliskoj suradnji s nekom od sušačkih “zajednica”, bila to jedna od najvidljivijih zajednica poput mladih na Kontu ili neke puno skrivenije zajednice koje se svojevoljno ili prisilno izmiču pogledu javnosti. Očekujemo one prijedloge koji su ili dobro upoznati s lokalnim kontekstom ili predlagače/ice koji/e u svom dosadašnjem radu imaju veliko iskustvo rada sa zajednicama te to iskustvo žele i mogu prenijeti na lokalitet Sušaka.

Napomene za predlagatelje/ice

 • Poziv se upućuje pojedincima i kolektivima koji djeluju u širem području umjetnosti i kulture, dok se potiču prijave predlagatelja/ica koji mogu direktno komunicirati sa zajednicom bez potrebe za prevođenjem.
 • Na natječaj se može prijaviti jedan prijedlog za produkciju novog rada u bilo kojem mediju.
 • Prijavnicu za natječaj možete preuzeti OVDJE.
 • Osim ispunjene prijavnice koja uključuje podatke o predlagateljici/predlagatelju/kolektivu, predloženom radu, vremenskom okviru i troškovniku za realizaciju projekta, poželjna je dodatna dokumentacija (skica, foto i video zapis itd.) koja može omogućiti uvid u predloženi rad.
 • Autorski honorar po projektu iznosi 3.500,00 kn.
 • Produkcija projekta može iznositi do 7.000,00 kn, dok će radna grupa za razmatranje prijava u iznimnom slučaju odabrati rad za čiju je produkciju potrebno više sredstava[1].
 • GSG pokriva troškove puta i smještaja autora/ice, osigurava radni prostor, tehničku i produkcijsku podršku.
 • Za potrebe istraživanja/pripreme moguća je rezidencija u Rijeci u prethodno dogovorenim terminima u trajanju do dva tjedna.
 • Za sva dodatna pitanja vezana uz prijavu pišite na info@gsg.hr s naznakom ‘Javni poziv – upit’.
 • [1] U slučaju veće grupe autora/ica, ako se rad provodi u zajednici te je za njegovo ostvarenje nužan duži boravak od dva tjedna za autora/icu u Rijeci…

Kriteriji za odabir radova

 • Uključivanje neke zajednice sa Sušaka
 • Uvažavanje lokalnih specifičnosti
 • Relevantnost u odnosu na temu natječaja
 • Relevantnost za lokalnu zajednicu
 • Naglasak na procesu s nekim oblikom javne prezentacije
 • Potencijal za kontinuitet nakon realizacije rada
 • Osim navedenih kriterija, na odabir finalnih radova utjecat će i međusobni odnos pristiglih prijedloga u sadržajnom smislu. Broj odabranih radova ovisit će o produkcijskim, tehničkim i ljudskim resursima.

Poziv je otvoren do 20. 03. 2018.

Prijave će razmatrati peteročlana radna grupa: Selma Banich (umjetnica), Dragan Protić (grupa Škart), Jolanda Todorović (povjesničarka umjetnosti i koordinatorica projekta Kortil uživo), Iva Kovač (umjetnica i koordinatorica GSG-a), Milijana Babić (umjetnica i koordinatorica GSG-a).

Odluka o odabranim prijedlozima bit će donesena do 10. 04. 2018., a predlagateljice/ predlagatelji će biti osobno kontaktirani putem e-maila.

Rad inicijative Građanke svom gradu podržava kanadska fondacija Musagetes i riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti.