Ovdje ostati — intervencije u javnom prostoru

Udruženje KURS

KURS, skica za baner iz serije 3. maj, korišteni stihovi Vladimir Nazor “Zvonimirova lađa”
KURS, skica za baner iz serije 3. maj, korišteni stihovi Vladimir Nazor „Zvonimirova lađa“

Subota, 27. srpnja u 20 sati, intervencija u javnom prostoru Ovdje ostati umjetničkog kolektiva KURS iz Beograda, beach bar Empeduja, plaža Bivio, Kantrida

Umjetnički rad Ovdje ostati beogradskog kolektiva KURS je intervencija u javnom prostoru koja se osvrće na neizvjesnost opstanka 3. maja. Ovdje ostati rezultat je istraživanja nastalog u sklopu javnog poziva za produkciju umjetničkih radova u zajednici Građanki svom gradu u partnerstvu s Kantrida FKK 2020 – Europski kvart kulture.

KURS je u sklopu umjetničke rezidencije u organizaciji Građanki svom gradu pripremio seriju ilustracija nastalih kombinirajući socijalnu i revolucionarnu poeziju Drage Gervaisa, Vitomira Jovanovića i Vladimira Nazora s motivima preuzetim iz vizualne arhive i povijesti brodogradilišta 3 maj. Ilustracije nas podsjećaju na uspjehe radničkih borbi u prošlosti sa željom da se u njoj ustraje i danas. Prenesene na transparente bit će na raspolaganju za buduće radničke proteste dok ćete moći uz minimalu donaciju, koja će biti proslijeđena radnicima, dobiti majice i postere s istim motivima. I ne zaboravimo da je borba za rad borba za dostojan život i slobodno vrijeme. Podržimo borbu. Vidimo se u subotu popodne na plaži!

Miloš Miletić i Mirjana Radovanović se kao KURS zajednički bave vizualnom umjetnošću i istraživanjem. U svom radu istražuju kako umjetničke prakse mogu doprinijeti raznim društvenim borbama (i postati njihov sastavni dio). Često kao polaznu točku koriste arhivske materijale u kombinaciji s revolucionarnom poezijom/prozom i vizualnim jezikom progresivnih pokreta iz prošlosti. Najčešće izrađuju murale, ilustracije i različite tiskane materijale (novine, postere, grafike). Vođeni su idejom da sadržaj koji stvaraju treba biti didaktičan i dostupan široj javnosti. KURS zagovara demokratizaciju sredstava umjetničke produkcije i nastoji uključiti širu javnost u proces stvaranja i oblikovanja umjetničkih intervencija. Smatraju da polje umjetnosti može i treba biti dio političke borbe za ravnopravnije društvo.  

Posebno hvala tiskari Lungomare