Misliti zajednicu 2 — ‘Zajednice u nestajanju i nastajanju’

Misliti zajednicu 2018 događanje je koje drugu godinu za redom u okviru programa organizacije Građanke svom gradu otvara teme umjetničkog, društvenog i aktivističkog osnaživanja zajedništva u specifičnim kontekstima te promovira umjetnost kao sredstvo pozitivnog pridonošenja održavanju i transformaciji zajednica kroz interakcije u javnom prostoru, aktiviranje građana kroz događanja, angažiranje mladih unutar zajednica, promoviranje značaja i očuvanja prostora bivanja zajednice i širenje ideje građanske participacije općenito.

Ovogodišnji je fokus na Zajednice u nestajanju i nastajanju vezan uz teme migracija, politike identiteta, pitanja (ne)mogućnosti svakodnevnih rituala bivanja zajednice, pitanja društvene i ekonomske integracije, kulture, solidarnosti i tolerancije, gentrifikacije, geopolitike…

Program sadrži diskurzivni, umjetnički i edukativni segment u vidu radionice. Prezentirat će se dva umjetnička rada nastala kroz ovogodišnji javni poziv GSG-a Nevidljive prepreke – vidljivi pomaci kojim su financirane produkcije umjetničkih radova u Rijeci.

Diskurzivni program

Centralni dio trodnevnog događanja diskurzivni je program koji će se održati u četvrtak 22. 11. u Križanićevoj 6a. U 16 sati započet će kraća izlaganja gostiju koji u 17 sati nastavljaju diskusiju u obliku tribune u kojoj sudjeluju: voditeljica baranjske udruge Romsko srce Nadica Balog, umjetnički duo iz Beograda Rena Rädle i Vladan Jeremić, kulturologinja i suorganizatorica EPK festivala Porto Etno u Rijeci Katarina Petrović, povjesničar i novinar Čedomir Višnjić iz Zagreba, te Nikola Petković, profesor na Odsjeku za kulturalne studije u Rijeci, kao moderator. Kustosica tribine je suradnica GSG-a Nadija Mustapić.

Nove produkcije

Video instalacija Sa o Roma, Rijeko grade riječke umjetnice Tajči Čekada koja će biti prezentirana u četvrtak 22. 11. u Galeriji Kortil, s otvorenjem u 19 sati, nastala je u suradnji s nekoliko članica romske zajednice. Tematizira aktualan proces iseljavanja riječke romske zajednice iz Rijeke u Njemačku i druge europske destinacije. Projekt Neispričani Sušak beogradskog kolektiva Tačka komunikacije fokusira se na suradnju s mikrozajednicama Sušaka i transformacije njihovih narativa kroz vrijeme. Kroz radionički pristup u suradnji sa studentima i studenticama prikupljene su lokalne priče na terenu, a finalni ishod projekta prezentirat će se u petak, 23. 11., u 15 sati, u Križanićevoj 6a, nakon čega slijedi šetnja u obliku audio vodstva po Sušaku. Isto audio vodstvo ponovit će se u subotu, 24. 11. u podne, s polaskom iz Križanićeve 6a.

Radionica

U petak 23. 11. odvit će se i Radionica o ulozi umjetnosti u društvenim promjenama zatvorenog tipa za tridesetak sudionica i sudionica, pod vodstvom Shaku Ranige i Sherifa Rushdyja, Kanađana i novih riječkih doseljenika s bogatim iskustvom međunarodnog humanitarnog i razvojnog rada u zajednici, u svrhu pokretanja društvenih promjena. Cilj radionice je pobuditi razmišljanje o strategijama uključivanja umjetnosti kao sredstva u radu na društvenim promjenama te na osnovu donesenih zaključaka stvoriti svojevrstan metodološki toolbox za rad u takvim vrstama projekata.