Božena Končić Badurina: ‘Tabakina sam – moj rad sav u dim ide’, proba otvorena za javnost

U nedjelju 14. 11., od 13 do 15 sati u dvorani Filodrammatice, probom otvorenom za javnost završava višednevna radionica Božene Končić Badurine ostvarena u suradnji sa ženskim zborom VINS.

Radionica je finalna faza umjetničkog istraživanja koje se bavi Tvornicom duhana u Rijeci (1851. – 1945.), najvećom tvornicom toga tipa u Austro-Ugarskoj Monarhiji u kojoj su većinu radne snage činile žene, popularno zvane tabakine.

Istraživački proces se ponajprije fokusirao na specifičnost i ulogu ženskog rada kao ključnog faktora tvorničkog proizvodnog kapaciteta te pokušaj da se umjetničkim alatima rekonstruira i reartikulira subjektivni ženski diskurs koji službena povijest ne bilježi. U tom kontekstu potrage za  zaboravljenom poviješću ženskog rada kroz radionički participativni format posebno se željelo ispitati potencijal veze između protestnih pjesama koje su tabakine početkom stoljeća pjevale na štrajkovima i riječke kanconete (specifične glazbene forme na fijumanskom dijalektu popularne krajem 19. i početkom 20. st.) unutar koje posebnu skupinu čine pjesme o tabakinama.

Polazišna točka i materijal za rad na radionici bile su četiri kanconete koje su o tabakinama početkom 20. st. napisali i komponirali muškarci. Eksperimentiranjem s postojećim napjevima i tekstovima kanconeta i protestnih pjesama željelo se ne samo rekonstruirati i naknadno dati glas prvim lokalnim industrijskim radnicama,  nego zajedničkim pjevanjem kao izrazom solidarnosti i zajedništva preispitati na koji način pjesma može postati emancipatorski alat senzibilizacije za pitanje ženskog rada i u postindustrijskom vremenu.  

Božena Končić Badurina živi i radi u Zagrebu. Diplomirala je njemački i ruski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu te grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i svijetu. Dobitnica je nekoliko stipendija i nagrada. U umjetničkom radu primjenjuje site-specific i multimedijski pristup, s naglaskom na performansu, tekstu i crtežu.

Sudjelovanje u događaju moguće je uz Covid potvrdu. 

Program je realiziran uz podršku Kulture nove.

*Naziv istraživanja je stih preuzet iz kanconete La tabacchina iz 1909. godine za koju je stihove i glazbu napisao Silvio Tommasini