Drugost (na) periferiji(e): promocija trećeg broja GSG Časopisa

U četvrtak 7.7. u 20 sati u Showroomu Galerije Nova u Zagrebu (Teslina 7) bit će održana promocija trećeg broja GSG Časopisa za suvremena umjetnička i društvena zbivanja.

Riječ je o tematskom broju pod nazivom Drugost (na) periferiji(e), u izdanju umjetničke organizacije GSG, koje su uredile Iva Kovač i Sanja Horvatinčić.

Nakon premijerne promocije u Rijeci, časopis će biti predstavljen i zagrebačkoj publici. O povodima i koncepciji ovog tematskog broja te tekstualnim i umjetničkim prilozima u časopisu govorit će etnomuzikologinja Mojca Piškor (Muzička akademija u Zagrebu), povjesničarka umjetnosti Petra Šarin (Institut za povijest umjetnosti, Lisabon) te urednice Iva Kovač (Mesto žensk, Ljubljana) i Sanja Horvatinčić (Institut za povijest umjetnosti, Zagreb). 

Događaj će započeti projekcijom video rada umjetničkog kolektiva pod nazivom „Kroz noć bez zvezda, tamnu i gustu kao mastilo“, koji je u časopisu predstavljen u formi filma drugim sredstvima. 

Časopis izdaju Građanke svom gradu. Temat je dvojezičan, a bit će dostupan ograničen broj besplatnih primjeraka časopisa. Razgovor će se voditi na hrvatskom jeziku, a moderirat će ga kustosica Ana Kovačić (WHW).  

Iz uvodnika Sanje Horvatinčić i Ive Kovač, pod nazivom „Prema horizontalnijim osnovama dekolonizacije“:

„Treće izdanje GSG časopisa nastajalo je više od godinu dana, u razdoblju obilježenom turbulentnim političkim događanjima, društvenim pokretima i prosvjedima, u kojima se nemogućnost političkog otpora sve češće manifestira u potrebi za simboličkim uklanjanjem označitelja višestoljetnog kontinuiteta imperijalističkih politika. Ako se u ranijim etapama razvoja kapitalizma, problem rasizma još mogao geografski detektirati ili njime etiketirati pojedine nacije, u suvremenoj dinamici globalnih tokova kapitala, robe i ljudi, to se nastojanje čini posve izlišnim. (…) Naučeni obrasci ponašanja kod susreta s „rasno“ drugim u našim se krajevima ispoljavaju po istom principu, iako u manjoj mjeri, nego u historijskim središtima kolonijalne ekspanzije, gdje je prisutnost mješovitog stanovništva kroz povijest dovela do rasne segregacije i bjelačke supremacije. Dok je u tim kontekstima kolonijalno nasljeđe eklatantno vidljivo i sablasno prisutno u svakodnevnom životu, pa samim time polučuje aktivnije oblike osvještavanja i borbe protiv (normalizacije) tog naslijeđa, na marginama imperija, nekada kao i danas, teže je razlučiti, te stoga i lakše prikriti, mehanizme dvostruke eksploatacije i specifičnih modusa racijalizacije. (…)

Ovaj rad nam, zajedno s ostalima u ovom tematu, ukazuje, međutim, na činjenicu da brisanjem rasističkog govora iz javne komunikacije, ne možemo otkloniti teret prošlosti niti riješiti problem suvremenog rasizma u društvu. U toj, kao i u svakoj drugoj borbi za društvenu pravdu i jednakost, potrebno je poznavati i razumjeti uzroke i mehanizme širenja te opstanka rasizma na svim razinama i u različitim društvima diljem svijeta, osvještavajući njegovu vezu s materijalnim životnim uvjetima te stvarajući nova epistemološka utemeljenja antirasizma.“

Panel diskusija povodom promocije tematskog broja časopisa GSG organizirana je kao dio programa popularizacije znanosti pri znanstvenoistraživačkim projektu GlobExchange: Modeli i prakse globalne i kulturne razmjene i pokret Nesvrstanih zemalja. Istraživanja prostorno-vremenske kulturne dinamike (HRZZ-IPS-2020-01-3992).

Organizatori promocije: Udruga GSG u suradnji s WHWom
Izdavanje trećeg broja GSGa časopisa je podržala fondacija Musagetes