GSG u sklopu festivala Smoqua 4

Javno zdravstvo — Izvan dosega

Dođite 15. i 16. listopada u OKC Palach u Rijeci na međunarodni festival Queer i feminističke kulture Smoqua koji se po četvrti puta održava u Rijeci a nastaje udruženim snagama organizacija civilnog društva LORI, i Pariter te Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci i umjetničke organizacije Građanke svom gradu.

U sklopu programa GSG u sklopu festivala Smoqua upoznat ćete umjetničko aktivističke i istraživačke projekte koji koristeći umjetnička sredstva progovaraju o temama od općeg interesa. Ove ćemo se godine fokusirati na teme vezane uz javno zdravstvo koje su relevantne za društvo u cjelini ali se posebno teško reflektiraju na neprivilegirane društvene zajednice poput osoba drugačije spolne orijentacije, žena, izbjeglica i osoba koje su udaljene od društva kroz kazneni sustav.

Program

 • 15.10. u 19:00 zoom predstavljanje projekta AIDS – Prema stvarnim događajima
  Vladimir Čajkovac
 • 15.10. u 20:00 otvaranje izložbe Javno zdravstvo — Izvan dosega
  • Pandemija – Prema stvarnim događajima, Hod pijuna i In Plain Sight
   Izložba se može pogledati od 15. do 23. listopada radnim danom od 5 do 8h
   Za dodatne termine i vodstvo javite se na i info@gsg.hr
 • 16.10. u 18:00 zoom predstavljanje projekta In Plain Sight
  Cassils i Rafa Esparza
 • 16.10. u 19:00 zoom predstavljanje projekta Hod Pijuna
  Građanke i građani Rijeke i Tools for Action

Sva zoom javljanja će se moći uživo pratiti preko FB profila Građanke svom gradu.

Prema istinitoj priči

Program započinjemo predstavljanjem istraživanja Pandemija — Prema istinitoj priči koje kroz medijsku prezentaciju AIDSa govori o odnosu politike, zdravstva i javnog mnijenja spram te bolesti. Istraživanje je inicirano prije pandemije SARS COVID19 a primarno seksualna transmisija AIDSa, kao i inicijalno povezivanje s marginaliziranim zajednicama, je učinila AIDS kategorijom za sebe. Ipak kroz sagledavanje ranije bolesti i način na koji su se javno zdravstvo ali i grupe za podizanje svijesti nosile s izvanrednim stanjem kroz vizualni jezik može poslužiti za usporedbu sa današnjim trenutkom. Prezentacija istraživanja Pandemija — Prema istinitoj priči donijet će nam dokumentaciju istraživanja i izložbe AIDS — Prema istinitoj priči otvorene 2015. u Njemačkom muzeju higijene u Dresdenu, koji posjeduje najveću zbirku HIV/AIDS plakata u svijetu, predstavit ćemo istraživački projekt povjesničara umjetnosti i kustosa Vladimira Čajkovca.

Izborni pijuni

Pitanje otežavanje pristupa uslugama javnog zdravstva aktualiziramo kroz projekt Hod pijuna. Riječ o grupnoj akciji i javnom aktivističko umjetničkom performansu na kojem su sudjelovale Građanke i građani Rijeke i kroz koji se zagovaralo postavljanje jasnog zakonskog okvira koji regulira slobodni pristup medicinski potpomognutom prekidu trudnoće. U jeku repatrijarhalizacije društva umjesto koraka naprijed u kojem bi se političkom voljom omogućilo širenje pristupa seksualnoj edukaciji i kontracepciji, sprečavanje diskriminacije na radnom mjestu, omogućila se široka dostupnost vrtića i škola, kao i veća kvaliteta života se demografske želje i prizivi savjesti lome na leđima žena koje iz različitih razloga ne mogu iznijeti trudnoću. Hod pijuna javni je performans u kojem je osam ljudi odjevenih u kostime pijuna u bojama ultra desne platforme Hod za život nastojalo upozoriti na politički pritisak desnih grupacija koje svoje nazadne nazore propagiraju uoči izbora. Intencije i slijed događanja umjetničke akcije predstavit će Građanke i građani Rijeke i aktivističko umjetnički kolektiv Tools for Action iz Nizozemske, autori/ce umjetničkog rješenja akcije.

Nebo nije granica

U uvjetima pandemije, kada je ostvarivanje potrebne fizičke distance često otežano zbog vrste posla, uvjeta stanovanja ili zadovoljavanja emotivne potrebe za bliskošću, je osobama zatočenim u kaznenom sustavu, zdravlje dodatno ugroženo. Kada je riječ o izbjeglicama u američkim centrima za azilante, kojima se kontinuirano krše ljudska prava i koji nemaju dostatno higijenskih potrepština, je slučaj još teži. Opsežan projekt In Plain Sight, koji uključuje 80 umjetnica i umjetnika koji se zalažu za ukidanje centara, kao i cijelu američku flotu zrakoplova koji parom ispisuju tekst na nebu, je tijekom proslave američkog dana državnosti uputio na teško stanje u centrima za azilante koji su zbog pandemije nestali iz medijskih izvještaja. Istovremeno poruke u zraku, na 80 lokacija mišljene su i kao znak podrške zatočenima. Ovaj je umjetničko aktivistički projekt, u vrijeme kada je svima ograničeno kretanje, koristi inovativne metode komunikacije i upozorava da je u centrima za azilante bolest dodatno opterećujuća. Projekt će predstaviti njegovi koautori, kanadska/i transgender umjetnica/ik Cassils i američki umjetnik Rafa Esparza.

Sudjelovanje Cassils i Tools for Action na Smoqui je podržano kroz sredstva Ministarstva kulture a djelovanje umjetničke organizacije GSG podržava kanadska fondacija Musagetes.