Ljubavni slučaj Margarete B. ili kada puše i u loncu puše

Ana Janjatović-Zorica


Kratki animirani film “Ljubavni slučaj Margarete B. ili kada puše i u loncu puše” u autorstvu Ane Janjatović-Zorice napravljen u suradnji s Viktorom Krasnićem i Multimedijskom grupom Osnovne škole Centar iz Rijeke bit će predstavljen 14.2.2020. u 12:30 sati u sklopu školske manifestacije posvećene Valentinovu u OŠ Centar na adresi Podhumskih žrtava 5.

Povodom Valentinova dođite na školsku manifestaciju Osnovne škole Centar u sklopu koje možete razgovarati s autoricom i članicama i članovima Multimedijske grupe OŠ Centar i pogledati kratki animirani film “Ljubavni slučaj Margarete B. ili kada puše i u loncu puše” koji govori o neodobrenoj  ljubavi u vrijeme kada je centar Sušaka bio linija razgraničenja između dvije države.

Polazna točka malenog lokalnog kulturološkog istraživanja je zanimljiv ljubavni slučaj jedne blage i dobre bake, te opis starog Sušaka Andrije Račkog.
Autoričina baka Grobničanka Margareta Marija Brnelić (rođena 1903. u Lopači) kao mlada djevojka bila je mlikarica. O Margareti se iz pouzdanih izvora saznaje kako svakodnevno dolazi s Grobnika noseći mlijeko i rukom kukičanu čipku od tankog konca  – na ponudu finim gradskim gospođama. Pitali smo se je li, možda, na samoj granici Sušaka i Rijeke susrela stalnog pripravnika financijske kontrole, stanovitog Rafaila Janjatovića koji će postati njezin suprug?

Prisjećajući se nekada neodobrene, a kasnije sasvim normalno prihvaćene ljubavne priče svoje bake, Ana Janjatović-Zorica nastoji afirmirati ideju ljubavi bez obzira na različitosti.
U istraživanju i snimanju sudjelovali su članovi Multimedijalne grupe OŠ Centar: Sara Rekić, Lana Krešić, Doria Sušanj, Vivienne Shahini, Niko Scrobogna, Mauro Petrović, Valeri Drača, Sonja Scrobogna, Dino Bećar, Luka Šajnović, Hana Guska i Nikolina Valentić, te voditeljica i pedagoginja Snježana Carević Tomac. Tehničku podršku video montaže dao je Viktor Krasnić.