Najavljujemo “Gradove – bolnice” – radionice, izvedbene šetnje i glazbeni piknik na travi

Program Gradovi-bolnice će od 5. do 10. 7.  na raznim lokacijama u Rijeci ugostiti umjetnice/ke i istraživačice Valeriu Graziano, Ivanu Kalc, Olgu Dimitrijević i Fox & His Friends. U formi radionica, izvedbenih šetnji i završnog glazbenog piknika na travi, bavit ćemo se područjem psihe, rada i prostora u (post)pandemijskoj Rijeci, recentnoj Europskoj prijestolnici kulture.

Fitnes i zdravlje ideali su suvremenog društva – kako na nivou oblikovanja individualnih života i identiteta, tako i na nivou gradskih/regionalnih i državnih politika. Rijeka i njena okolica historijski su oblikovane i kao turistička lječilišta, a današnje javne politike promoviraju PGŽ kao mjesta dentalnog i wellness turizma, zdravstvenih i lječilišnih centara.

Ipak, čini se da nas – kulturnih radnica i radnika – u tim politikama nigdje nema, odnosno mi im nismo takozvana ciljna grupa. Istu sudbinu dijele i mnoge druge radnice i radnici, prisiljeni vidati psihičke rane kasnoga kapitalizma unutar svojih obiteljskih i prijateljskih mreža, a mnoge zdravstvene probleme uopće ne rješavati – zbog urušavanja sustava javnog zdravstva i financijske nedostupnosti onoga privatnog. 

Kulturne radnice i radnici su među najpogođenijima aktualnom krizom, koja je samo dramatično produbila postojeću ranjivost i prekarnost cijelog sektora. U kontekstu Rijeke, kao pandemijske prijestolnice kulture, ta je situacija posebno napregnuta – nedostatak programskih sredstava kao i nemogućnost otvaranja novih radnih mjesta u post-EPK periodu, mnoge će ostaviti na psihičkoj i materijalnoj „cesti“, prisiljavajući ih na promjenu profesije ili pronalazak vlastitih kriznih rješenja.

U formatu izvedbenih šetnji, radionica i piknika bavit ćemo se međusobno povezanim područjima psihe, rada i prostora u (post)pandemijskoj Rijeci, pokušavajući pronaći kolektivne metode i prakse „liječenja“.


RADIONICE:
Valeria Graziano – Instructions to the Double 
5.7.2021.  15:00-19:00, Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci
Prijave https://tinyurl.com/3hvk28rj 

Tijekom radionice upoznat ćemo se s „Uputama za Dvojnike“, specifičnom tehnikom razvijenom unutar talijanskih radikalnih pokreta sedamdesetih godina prošlog stoljeća, koja će nam omogućiti da pripovijedamo i dijelimo različite toksičnosti s kojima se susrećemo kao radnice i radnici na našim stalnim ili povremenim radnim mjestima, neovisno o različitim profesionalnim kontekstima i praktičnim iskustvima. 
Facebook eventIZVEDBENE ŠETNJE
1. Ivana Kalc – Kabinet za dobre prakse
7.7.2021. 17:00-20:00, Titov trg/Kont
Prijave https://tinyurl.com/3hvk28rj

Kabinet za dobre prakse nas vodi na izvedbenu šetnju gradom na kojoj ćemo kroz niz laganih i zabavnih zajedničkih vježbi (hodanje zatvorenih očiju, zajedničko hodanje/marširanje i živa skulptura) imati priliku motriti odjeke minule pandemijske (EPK) godine, pronaći vlastita krizna rješenja i iznova graditi svoje mjesto u ovom gradu.
Facebook event

2. Olga Dimitrijević – Povratak u budućnost,
9.7.2021. 17:00-20:00, Autobusni kolodvor – Žabica
Prijave https://tinyurl.com/3hvk28rj

Dramaturginja Olga Dimitrijević vodi nas na šetnju gradom kroz pet prostornih  stanica koje se tiču zdravstva, rada, kulture i dokolice. Zajedno se vraćamo u budućnost kakvu bismo htjele/i i zamišljamo mogućnosti života i rada u nekoj Rijeci budućnosti.
Facebook eventPIKNIK NA TRAVI:
Fox & His Friends – Disco Hospital
10.7.2021. 17:00-20:00, Park Nikole Hosta

Brutalno okrepljujući muzički piknik na travi labela Fox & His Friends iza kojeg stoje Željo Luketići Leri Ahel, nastavlja se na tradiciju zvučnih intervencija Johna Balancea, Petera Christophersona i Genesis P-Orridgea, te pripadajućih im skupina Coil, Psychic TV i Time Machines koji su eksperimentirali frekvencijama zvukova kako bi postigli terapijski umirujući efekt.
Facebook eventProgram je dio projekta Gradovi-bolnice iniciranog od strane udruge f.act iz Graza, koji će se tijekom 2021. godine događati u četiri grada Europske prijestolnice kulture. Dvogodišnji program f.act-a pod nazivom GRADOVI-BOLNICE ima za cilj potaknuti novo kolektivno promišljanje bolesti, njenih prostornih manifestacija te politika i praksi liječenja.