Promocija GSG časopisa uz P(j)esme o slobodi i radu

Pozivamo vas na promociju četvrtog broja časopisa za suvremena umjetnička i kulturna zbivanja GSG, pod naslovom “Rad–Kako smo ga (po)stavile” (“Labour– (Re)Worked”) i na glazbeni program – gostovanje Radija Praxa (Lidija Vasiljević i Nenad Glišić) koji temu časopisa podcrtavaju s “P(j)esmama o slobodi i radu – Canti di LiberAzzione”, izborom revolucionarnih i aktivističkih talijanskih pjesama koje su inspirirale mase. Datum je četvrtak, 31.8., vrijeme od 19 do 21 sat, a mjesto Beach Bar “Prasowski” na Kantridi.

Četvrti broj dvojezičnog, tiskanog GSG časopisa pod naslovom Rad–Kako smo ga (po)stavile, odnosno Labour– (Re)Worked radile smo dugo i sporo, kako postavljenoj temi i priliči. Bavile smo se radom, našim i vašim, uglavnom onom u kulturno-umjetničkom polju, slobodno se krećući od odbijanja rada u formi umjetničkih štrajkova do poštene plaće, strukovnih cjenika i usporavanja kulturno-umjetničke proizvodnje. Časopis donosi long-form priloge Katje Praznik, Valerie Graziano, Marine Tkalčić, intervju s Jasnom Jasnom Žmak i umjetničku kontribuciju Selme Selman. Kroz različita iskustva u širokom potezu od hrvatskog SPID-a do američkog Black Power Napa, cilj nam je bio istražiti različite pristupe temi rada – njegovog ponovnog (udruženog) zaposjedanja, ali i izmicanja, odustajanja, radikalnog nerada. 

Kroz sadržaj četvrtog broja GSG časopisa provest će vas urednice Jelena Androić i Lela Vujanić, a svoj primjerak tiskanog izdanja moći ćete preuzeti na Prasowskom.

Više o četvrtom broju GSG časopisa i prilozima autorica možete pročitati ovdje

P(j)esme o slobodi i radu – Canti di LiberAzzione izbor je revolucionarnih i aktivističkih pjesama koje su inspirirale mase – prije svega eksploatirane radne mase – na organiziranje, na otpor i borbu. Talijanska lijeva politička scena, koja je imala velike uspone i teške udare tijekom postojanja, ostavila je neizbrisiv trag u muzici, a onda se ta muzika ukorijenila i nastavila se kao lozinka prenositi do danas. Od oda Giordanu Brunu i borbe protiv klera, patrijarhata, fašizma i nepravde, do pjesama o štrajku i protiv neplaćenog ženskog rada, ova muzika i danas nosi sa sobom istu energiju i inspirira na različite načine borbe protiv nepravde. Kroz Canti di LiberAzzione vodi vas Radio Praxa, dvojac u sastavu Lidija Vasiljević i Nenad Glišić, koji kroz muziku i riječi otkriva i brani blago borbene muzike.

Časopis su podržali Fondacija Musagetes i Grad Rijeka. Ulaz na događanje je slobodan!