Ruke, plahte, metla: statistički ljetopis

Katerina Duda


Katerina Duda u produkciji Građanki svom gradu predstavlja prvi segment svog umjetničkog istraživačkog projekta Statistički ljetopis. 12. i 13. prosinca na štandu na riječkom Jadranskom trgu Duda će prolaznicima/ama, koristeći se površinom Korza kao podlogom za vizualizaciju podataka, predočiti riječki turizam u brojkama. Statistički ljetopis će nam otkriti da li je turizam u Rijeci porastao, koji se servisi koriste za oglašavanje privatnog smještaja i koji udio u oglašavanju otpada na Airbnb. Otkrit će nam potrošnju roli wc papira i sredstava za čišćenje ili broj ručnika, plahti i jastučnica, koje će postati jedinice u kojima se mjere dolasci i noćenja gostiju.

Odmor je trenutak kada se radni ljudi posvećuju “onome što žele” dok čistačice, pralje i sobarice u razmjenu za novac obavljaju poslove održavanja turističke infrastrukture: čišćenje soba, promjena plahti i pospremanje kreveta, čišćenje kupaonice, mijenjanje ručnika i dodavanje toaletnog papira, usisavanje tapisona i pranje podova. Takozvani ženski rad, koji je u domaćinstvu potpuno nevidljiv, u turizmu, iako podcijenjen, ipak se može kvantificirati i učiniti vidljivim.

Tako Katerina Duda otkriva da bi u hotelu kapaciteta za 1154 gostiju, što odgovara broju gostiju koji dnevno pristignu u Rijeku u vrhuncu sezone, prema standardima jednog od postojećih riječkih hotela trebalo biti zaposleno 39 sobarica. Svaka bi bila zadužena za 15 soba, ali ako su neke na bolovanju, ili su upravo dale otkaz zbog iscrpljenosti, moguće je da bi ih u smjeni bilo i desetak manje što se naravno ne bi smjelo reflektirati na urednosti smještajnih kapaciteta. U zemlji u kojoj se ekonomija sve više oslanja na turizam i iz godine u godinu raste broj smještajnih kapaciteta, a time i potreba za onima koje tu infrastrukturu održavaju sezonske radnice spadaju među najranjivije skupine radnica. Novinarka Antonela Marušić naglašava da statistike koje govore o rastu zapošljavanja, rekordnim zaradama i ekonomskim učincima, kao što je, primjerice – udio prihoda od turizma u nacionalnom BDP-u ne govore ništa o nezavidnom statusu i položaju žena u sezonskom radu u turizmu čija su radna prava ugrožena pod stalnim pritiskom straha od gubitka posla*.

Dođite 12. i 13. prosinca od 10:00 do 16:00 na Jadranski trg i saznajte više. Razgovarajte s Katerinom Dudom i podijelite vlastita iskustva te doprinesite nastavku istraživanja. S otisnutim Statističkim ljetopisom u ruci prošetajte Korzom i zamislite kako si utirete put između kreveta pripremljenih za goste tijekom vrhunca sezone.

*https://voxfeminae.net/pravednost/sezonske-radnice-u-turizmu-rade-najprljavije-i-najteze-poslove-krse-im-se-prava-a-placene-su-najslabije/