Razmjena znanja 3, Sjećanje u književnosti, osobni pristup

Ahmed Burić po preporuci Željke Horvat Čeč


Ahmed Burić u razgovoru sa Željkom Horvat Čeč
Razmjena znanja 3 prema prijedlogu naše suradnice Željke Horvat Čeč održat će se u četvrtak, 7. prosinca 2017. u 18 sati, u Križanićevoj 6a.

Književnost se koristi sjećanjem na različite načine, često su ona motivacija piscu za pisanje, kao realni predložak, kao motivacija za događanja unutar djela. I sama književnost svojevrstan je arhiv sjećanja. Sjećanje je važna komponenta turbulentnih ratnih godina i služi kao način pripovijedanja traume poslijeratnih područja. To je tema koja se provlači kroz književnost stoljećima, možda je svima najpoznatiji onaj trenutak iz Proustovog „Combraya“, kada kolačić madeleine pokrene traku sjećanja. Međutim, sjećanje se u našem postjugoslavenskom kontekstu često veže i uz književnost egzila. U toj domeni stvaraju se posebna polja sjećanja, s odmakom, onim vremenskim, ali i prostornim. Osim pitanja o funkciji sjećanja u književnosti i funkciji književnosti kao zapisanom sjećanju, otvaraju se u toj domeni još mnoga pitanja. Možemo li govoriti o istini sjećanja, istini u sjećanju i stvaranju istine/laži sjećanjem? Čije istine ima u sjećanju? Ima li ono uvijek osobni pristup?

U sklopu Razmjene znanja 3, gost tribine Sjećanje u književnosti – osobni pristup bit će Ahmed Burić, vrsni pjesnik i pripovjedač, važan autor regiona. Tribinu će voditi Željka Horvat Čeč, a uz razgovor o sjećanju i stvaranju Ahmeda Burića, predstavit će se i Burićev roman kroz koji se provlači tema sjećanja Tebi šega što se zovem Donald?.

Ahmed Burić je pjesnik, prozaist i prevoditelj rođen 1967. u Sarajevu. Objavljivao je u najvažnijim medijima jugoistočne Europe. Tekstovi su mu prevođeni na njemački, engleski, češki, slovenski, francuski i španjolski. Objavio je knjige poezije Bog Tranzicije (2004.), Posljednje suze nafte i krvi (2010.), Maternji jezik (2014.), Hipertenzija (2017.) i roman Tebi šega što se zovem Donald (2017.), a napisao je i knjigu eseja (kolumni) Od Ivana do Azize. Muzičar je, član grupe Kablovi. Živi u Sarajevu.

Željka Horvat Čeč rođena je u Čakovcu 1986. godine. Objavila je zbirku pjesama „Moramo postati konkretni“ (2015.) i roman „4 brave“ (2016). Uvrštena u antologiju mladih pjesnika regiona „Meko tkivo“.Pjesme su joj prevedene na engleski, njemački, francuski i švedski. Objavljuje u književnim časopisima (Re-u, Ulaznici, Temi, Zarezu) i nastupa na raznim festivalima (Littfest, Vrisak, Lit Link, Casanovafest, Prvi prozak na vrh jezika, Forum Tomizza). Živi u Rijeci gdje organizira književnu tribinu „Pisac i građanin“.