Umjetnički duo Doplgenger predstavlja: izložba ‘Neimenovani fragmenti’ i predavanje-performans ‘Slike prošlosti kao slike za budućnost’

Doplgenger, foto: Bojan Mrđenović

GSG u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti Rijeka početkom rujna u Rijeku dovodi umjetnički duo Doplgenger te ih predstavlja kroz izložbu ‘Neimenovani fragmenti’ i predavanje-performans ‘Slike prošlosti kao slike za budućnost’, oboje u prostorima GSG-a, u Križanićevoj 6a.

Neimenovani fragmenti, izložba

Križanićeva 6a, 2.9.-18.9.
Radno vrijeme: 16h – 20h
(subotom od 10h-13h)

Izložba “Neimenovani fragmenti” umjetničkog dua Doplgenger predstavlja skup radova koji su nastajali od 2011. u okviru istoimenog istraživačkog projekta. Serija medijskih fragmenata u različitim formatima adresira ”nezaboravno” kolektivnog i osobnog, intimnog sjećanja na posljednja desetljeća jugoslovenske povijesti, pretežno konstruiranog putem TV slika. Projekt “Neimenovani fragmenti” bavi se politikom medijskih slika koje su sudjelovale u izgradnji povijesnih narativa na prostoru bivše Jugoslavije u razdoblju od 1980. do 2000. Radovi u seriji iznova izvode kontekst medijskog sadržaja, ali sada ističu ono što je prethodno bilo nevidljivo i potisnuto, ono što je u medijskom toku ostalo marginaliziranim ili se smatralo efemernim. Doplgenger kroz ovu seriju radova u sadašnjem trenutku analizira i dekonstruira sklopove slika i zvukova prošlosti, te ih sukobljava i aktualizira.

Doplgenger umjetnički duo čine Isidora Ilić i Boško Prostran, film/video umjetnici koji žive i rade u Beogradu. Radovi Doplgengera bave se odnosom između umjetnosti i politike kroz preispitivanje režima pokretnih slika i modusa njihove recepcije. Oslanjajući se na tradicije eksperimentalnog filma i videa, Doplgenger intervenira na već postojećim medijskim proizvodima ili proizvodi u formi proširenog filma. Iako im je pokretna slika osnovni medij, njihova praksa uključuje i tekst, prostorne instalacije, performanse, predavanja i diskusije. Radovi Doplgengera nalaze se u javnim kolekcijama, predstavljeni su na samostalnim i grupnim izložbama i na film/video festivalima u zemlji i inozemstvu. Urednici su publikacije Amateri za film (Beograd, 2017), a od 2018. su angažirani kao kustosi i selektori festivala Alternative film/video u Beogradu. Dobitnici su umjetničkih stipendija i rezidencijalnih boravaka, nagrada filmskih festivala i Politikine nagrade.

www.doplgenger.org

Slike prošlosti kao slike za budućnost, predavanje-performans

Križanićeva 6a, 3.9. u 20 sati

40 min

Predavanje-performans “Slike prošlosti kao slike za budućnost” predstavlja peti rad u kontinuiranoj seriji “Neimenovani fragmenti” kroz koje Doplgenger istražuje politiku medijskih slika koje su sudjelovale u izgradnji povijesnih narativa o Jugoslaviji u razdoblju 1980. – 2000.

Predavanje-performans “Slike prošlosti kao slike za budućnost” temelji se na umjetničkom preispitivanju politike arhiva, eksperimentalnih metoda i samog autora i filmaša. Umjetnički dvojac Doplgenger svoja dosadašnja istraživanja u okviru projekta predstavlja na performativan način, obraćajući pažnju na složenost pamćenja, predstavljanja i iznošenja dalekih povijesti kroz medijske slike. Čitajući slike u kanonu arhivskog filmskog stvaralaštva i u kontekstu medijske mašinerije, umjetnici ukazuju na potrebu dekonstrukcije medijskog narativa i utjecaja koji medijski jezik ima na gledatelja, političke implikacije takvih postupaka i odgovornost filmaša / umjetnika.


O fragmentima:

Neimenovani fragmenti #1

Eksperimentalni video (6 min 50 sec, loop), 2012.

Na Gazimestanu 28. lipnja 1989. “dogodio se narod” a mi smo mu prisustvovali zahvaljujući direktnom televizijskom prijenosu. Ovaj događaj, koji nagovještava raspad Jugoslavije i krvoproliće jugoslavenskog građanskog rata, povijest pamti kroz sliku Slobodana Miloševića i poruke njegovog govora. Ono što će povijest izostaviti je kontrakadar popularnoj reprezentaciji i izraz naroda. Službeno, prvenstveno medijsko sjećanje i dokument izbrisalo je oba ova označitelja. Neimenovani fragmenti #1 viviseciraju arhivski snimak kako bi uputili na nevidljivo i dekonstruirali sjećanje.

Neimenovani fragmenti #2

Eksperimentalni video (6 min 10 sec, loop), 2014.

„Bolji život“ je jugoslavenska TV serija snimljena u produkciji Televizije Beograd, koja je postigla ogromnu gledanost u bivšoj SFRJ. Serija s elementima sapunice, komedije i drame imala je 82 epizode i premijerno je emitirana u periodu od 1987. do 1991. Smatra se najpopularnijom serijom u bivšoj Jugoslaviji. Neimenovani fragmenti #2 otkrivaju slike koje svjedoče ubrzane političke i ekonomske promjene u Jugoslaviji 80-tih i početkom 90-tih godina.

Neimenovani fragmenti #3

Eksperimentalni video (6 min 20 sec, loop), 2015.

“Nema dokumenta kulture koji istovremeno ne bi bio dokument barbarstva” – Walter Benjamin, Teze o filozofiji povijesti. Pjesma Eurovizije 1990. godine je predstavljala 35. po redu izdanje natjecanja. Ono se održavalo u Zagrebu, 5. svibnja 1990. U travnju i svibnju iste godine održali su se i prvi republički izbori u Hrvatskoj, praćeni političkim debatama o etničkim odnosima između Hrvata i Srba u Saveznoj Republici Hrvatskoj. Ovo je rezultiralo “Balvan revolucijom” koja će potom prerasti u Domovinski rat. Neimenovani fragmenti #3 smiještaju ovaj događaj u širi europski kontekst.

Neimenovani fragmenti #4

Petokanalna video instalacija, 2015.

U filmu Jean-Luc Godarda “Karabinjeri” (Les Carabiniers) iz 1963. godine, ratnici nakon osvajanja kao ratni plijen donose kući razglednice sa svih strana svijeta i svojim ženama kažu: “Donijeli smo blago svijeta”. Pomoću razglednica i mapa uči se geografija, osvaja se svijet. Razglednice jugoslavenskih i svjetskih mjesta služile su informativnom programu Radio Televizije Jugoslavije kao vizualne pokrivalice za priloge za koje nije postojao filmski zapis s lica mjesta. One su kroz vrijeme uvijek ostajale iste dok se sadržaj zvučnog komentara mijenjao.

Neimenovani fragmenti #5

Predavanje-performans (40 min), 2015.

Predavanje-performans zasniva se na umjetničkom preispitivanju politike arhiva, eksperimentalnih metoda i pristupa samog autora. Umjetnički dvojac Doplgenger na performativni način predstavlja svoja dosadašnja istraživanja u okviru projekta, fokusirajući se na kompleksnost procesa pamćenja, predstavljanja i izražavanja udaljenih historija, putem medijske slike.

Neimenovani fragmenti #6

Eksperimentalni video, 2021.

13. svibnja 1990. dvije najbolje nogometne momčadi Jugoslavije sastale su se na stadionu Maksimir u Zagrebu. Utakmica nikad nije odigrana.

Organizacija: GSG, u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci
Dizajn: Miloš Nikolić
Autor fotografija: Bojan Mrđenović
Zahvala: Drugo more