Zagrebačka promocija GSG časopisa u Booksi

Dođite 4.10. u 20:00 sati u Booksu po vlastiti primjerak GSG časopisa. Upoznajte se sa sadržajem prvog i drugog broja časopisa i saznajte više o umjetničkoj organizaciji Građanke svom gradu iz Rijeke. Podržite radničku borbu s majicama udruženja KURS.

GSG časopis za suvremena umjetnička i društvena zbivanja inicijative Građanke svom gradu izlazi od 2018. godine i dopunjuje i bilježi aktivnosti umjetničke organizacije GSG iz Rijeke.

Prvi broj, posvećen queer i feminističkim temama, nastao je kroz kontribucije organizatorica prvog riječkog queer i feminističkog festivala Smoqua u svrhu produbljivanja dijaloga s udrugama LORI i Pariter te s Centrom za ženske studije pri FFRi. Možete čitati Marinellu Matejčić koja piše o desnom populizmu i rastakanju ženskih reproduktivnih prava. Antonija Stojanović Almesberger i Ana Opalić bilježe mjesta važna za recentnu LGBTIQ kulturu u Rijeci. Brigita Miloš i Mónica Cano Abadía sastavljaju svojevrsni pojmovnik tema i termina centralnih za marginalizirane identitete danas a Ana Hoffner govori o svom umjetničkom radu te o queer identitetu kao mogućoj strategiji preživljavanja.

Drugi broj se nadovezuje na GSG projekte u kojima smo tematizirale umjetničke i neumjetničke prakse usmjerene ka stvaranju društvene kohezije i jačanju obespravljenih zajednica o čemu Sherif Rushdy piše iz perspektive menađera za izgradju zajednica dok Ivana Hanaček i Ana Kutleša, osvrćući se na djelatnost grupe Zemlja, pozivaju na jaču spregu umjetnosti i progresivnih političkih pokreta. Irena Borić razgovara s Majom Hodošček o umjetničkoj praksi usmjerenoj na djecu i mlade školskog uzrasta dok KURS sa svojim vizualnim prilogom najavljuju akciju prikupljanja sredstava za radničku borbu. GSG časopis uređuje Iva Kovač, a dizajniraju Ana Tomić i Marino Krstačić-Furić. Ilustracija na naslovnici, GSG s tekstom u obrubu, djelo je Rafaele Dražić. Dosadašnje brojeve možete naći i na kanadskom portalu artseverywhere.ca Časopis podržavaju Musagetes i Ministarstvo kulture.