Razmjena znanja 2 — Lutrijom do egalitarnosti!

Skromni predlog po preporuci kolektiva Škart


Dođite 16. rujna 2017. u 19 sati u Caffe Piramida na predstavljanje jednog Skromnog predloga u organizaciji Građanki/a svom gradu.

  • Skromni predlog nudi radikalna rešenja.
  • Skromni predlog prelazi granice da bi proverio temelje.
  • Skromni predlog je razgovor o suštinskim stvarima kroz prizmu ideja koje prevazilaze okvire dopuštenog i mogućeg.


Skromni predlog pokrenut je 2011. u Beogradu kako bi se potaknula rasprava o prijedlozima za unapređenje društva koji izlaze iz standardnih okvira i propituju njihovu utemeljenost. Naslov je uzet od Jonathana Swifta i njegovog čuvenog satiričnog eseja “A modest proposal” u kojem Swift predlaže siromašnima da prodaju djecu bogatašima po kilogramu mesa i tako zarade neki novac. Osmo izdanje Skromnog predloga, prvo izvan Beograda, održava se u sklopu programa Razmjena znanja Građana/ki svom gradu na prijedlog naših suradnika, grupe Škart iz Beograda. Za temu je odabrana državna lutrija identiteta.

Smanjenje nejednakosti i nepravde boljom regulacijom očigledno je osuđeno na propast. Kao što je Marx konstatirao, problem leži u apstraktnom građaninu s čvrstim pravnim identitetom. Ipak, pokušaji da se ukinu pravni identiteti završavali su u nasilju i totalitarnoj državi. Zato rješenje treba potražiti u njihovoj razmjeni. Put u bolje društvo popločan je neizvjesnošću. Predlažemo da država svakom građaninu, periodično i nenajavljeno, putem lutrije mijenja matični broj s pripadajućom imovinom, bankovnim računom, krivičnim dosjeom, itd. Možda ste u ovom izvlačenju ostali bez dugova, a u sljedećem biste mogli dobiti Todorićeve. Samo ako svatko može biti bilo tko, brinut ćemo o svakom ponaosob. Neka “staviti se u tuđe cipele” više ne bude fraza, podijelite svoj identitet s drugima!

Nakon kratkog uvoda u kojem će ovaj prijedlog biti detaljnije izložen, preostaje nam samo da se uključimo u debatu o njegovoj izvedivosti, smislenosti, opasnosti ili poželjnosti.

Škart je kolektiv nastao prije 27 godina u Beogradu.
Najviše se bavi poezijom i dizajnom a pokušava surađivati s ljudima na razne načine.