Razmjena znanja 1

Agnes Varda i Avi Mograbi po preporuci Ivane Meštrov


U prvoj u nizu Razmjeni znanja, popratnom diskurzivnom programu koji stvaramo na temelju prijedloga naših gošći i suradnica, po preporuci povjesničarke umjetnosti Ivane Meštrov, prikazat ćemo filmove Između ograda Avija Mograbija i Pabirčenje i ja Agnes Varde.


Raspored događanja

  • 18:00 Avi Mograbi Između ograda [2016.], 84’, engleski titlovi
  • 19:30 Razgovor s povjesničarkom umjetnosti Ivanom Meštrov i publikom
  • 21:00 Agnes Varda Pabirčenje i ja [2000.], 82’, engleski titlovi


Po preporuci povjesničarke umjetnosti Ivane Meštrov u prvoj Razmjeni znanja prikazujemo filmove Između ograda i Pabirčenje i ja. Ivana Meštrov bila je naša gošća predavačica na programu Misliti zajednicu koji je ostvaren tijekom ožujka.

Film Između ograda Avija Mograbija govori o stvaranju čvrstih zajednica koje se artikuliraju na štetu ili isključivanjem drugih. To je iskustvo kojem smo se itekako osvjedočili nakon naglog zatvaranja Europskih granica prije dvije godine. S druge strane, film govori i o privremenim zajednicama koje se, pružajući otpor, bore za vlastitu egzistenciju. Vardin film Pabirčenje i ja portretira pojedinke i pojedince isključene iz društva koji svoju egzistenciju grade oko onoga što je zajednici suvišno. Iako neke protagonistice i protagonisti filma tvore zajednice, mnogi u odnos s društvom ulaze partikularno, poput prekarnih radnica i radnika, s nejasnom idejom o mogućem kolektivitetu.

Between the Fences, Avi Mograbi, 2016

Avi Mograbi jedan je od najcjenjenijih izraelskih dokumentarista, koji je usko specijaliziran za urgentnu, strastvenu dijagnozu stanja svoje nacije, a posebice neprekidnog izraelsko-palestinskog konflikta. Mograbi je poznat po uključivanju vlastitog lika u svoje filmove, kao redatelja i građanina koji nastoji smisleno sintetizirati sve ono čemu svjedoči. Film Između ograda napravljen je u suradnji s kazališnim redateljem Chenom Alonom, s kime posjećuje azilante iz Afrike koje je država Izrael zatvorila u izbjeglički kamp usred pustinje Negev. Koristeći se metodama „teatra obespravljenih“ njih dvojica propituju status izbjeglica u Izraelu.

 

The Gleaners and I, Agnes Varda, 2000

Agnes Varda, značajna francuska redateljica koja počinje karijeru kao istaknuta predstavnica Novog vala, među svoje recentnije dokumentarne filmove ubraja i Pabirčenje i ja. Riječ „pabirčiti“ doslovno znači sakupljati ostatke nakon žetve (što prikazuje i istoimena slikaJean-François Milleta). U metaforičkom smislu, međutim, ova riječ označavasakupljanje predmeta i iskustava — malo po malo. Varda u ovom filmu promišlja o načinu života koji se sastoji od „življenja od ostataka drugih“. Nekima je pabirčenje sredstvo preživljavanja, u smislu pronalaženja jestivih ostataka hrane na poljima ili u kantama za smeće, dok je nekima korištenje isključivo onoga što su drugi odbacili način borbe protiv konzumerizma.