Razmjena znanja 7 — Predstavljanje drugog broja GSG časopisa

Maja Hodošček u razgovoru s Irenom Borić


U četvrtak, 13. 6. u 19:00 sati, u dijalogu s povjesničarkom umjetnosti Irenom Borić, održat će se prezentacija prakse slovenske umjetnice Maje Hodošček. Uz razgovor i gledanje videa u prostoru organizacije Građanke svom gradu u Križanićevoj 6a održat će se i promocija 2. broja GSG Časopisa za suvremena umjetnička i društvena zbivanja inicijative Građanke svom gradu u kojem se tematiziraju umjetničke i neumjetničke prakse usmjerene stvaranju društvene kohezije i jačanju obespravljenih zajednica.

Povjesničarka umjetnosti Irena Borić razgovarat će s vizualnom umjetnicom i edukatoricom Majom Hodošček o njenoj praksi koja je u bliskoj vezi s edukacijom koju provodi kroz edukacijske ustanove ili kroz radionice u kulturnim institucijama.

U svojim se projektima Hodošček uglavnom kroz radionice sa srednjoškolcima nastoji infiltrirati u postojeći edukativni sustav te postaviti pitanja koja će potaknuti mlade da postanu aktivne članice društva. Ove procese najčešće dokumentira u formi videa, a u suradnji s polaznicama/ima odabire i smjer u kojem će se projekt realizirati kao i način njegove prezentacije. Na Razmjeni znanja 7 moći ćete pogledati sljedeće video radove:

  • Trening (2019.), rad u kojem Hodošček prati radionicu za učitelje organiziranu s ciljem uvođenja ideje poduzetništva kao modela naprednijeg oblika podučavanja.
  • Treba nam naslov (2014.), rad nastao u suradnji sa šest članova školskog debatnog kluba koji su slijedili svojevrsni paralelni nastavni plan i program kojeg je pokrenula sama umjetnica, polazi od ideje potencijala/mogućnosti (odaberi) Pokreta nesvrstanih.
  • Ako se sjećate, uvijek sam govorio o budućnosti (2013.), rad koji prati mladića rođenog u drugoj polovici devedesetih godina te daje uvid u njegovo viđenje povijesti Jugoslavije, države u kojoj nikada nije živio.

Kao što saznajemo iz intervjua koji je napravila Irena Borić za drugi broj GSG časopisa, Hodošček kroz svoj rad želi potaknuti osjećaj kolektiva među mladima kao i ulazak društveno-političkih tema u polje obrazovanja kroz suvremenu umjetnost.

Uz prezentaciju prakse Hodošček, u 2. broju GSG Časopisa za suvremena umjetnička i društvena zbivanja inicijative Građanke svom gradu nalazi se i tekst Sherifa Rushdyja, koji iz vlastite pozicije menadžera za izgradnju kapaciteta zajednica, piše o metodama rada u zajednicama kao i o edukaciji budućih menadžera te o važnosti korištenja umjetničkih metoda za stvaranje socijalne kohezije i zamišljanje budućih modela suživota. Rushdy govori o tehnikama koje su djelatne u mnogim područjima života, čije korištenje otvara komunikacijske kanale koji bi u suprotnom ostali neistraženi.

Povjesničarke umjetnosti Ivana Hanaček i Ana Kutleša, u svojemu tekstu Učeći od Zemlje, prelaze dugo razdoblje počevši od vremena između dva svjetska rata do danas. Vraćajući se u prošlost autorice nam nastoje ukazati na paradigmatsku razliku između umjetničkih praksi iz prve polovice 20. st., koje su se izravno vezivale uz političke pokrete, te današnjih praksi koje su često fokusirane na neke opće vrijednosti, te se ne priklanjanju uz konkretne političke programe što dovodi u pitanje efektivnost proklamacija na kojima se temelje. Prilog beogradskog umjetničkog dvojca Kurs, odabran u sklopu javnog poziva Nevidljive prepreke – vidljivi pomaci, prva je razrada njihova prijedloga za javnu intervenciju u Rijeci. Prijedlog se temelji na nizu arhivskih fotografija. Zahvaća u povijest lokaliteta i naglašava ponekad i svakodnevne geste koje ukazuju na neophodnost djelovanja kroz kolektiv za dobrobit zajednice.