GSG u sklopu festivala Smoqua 3

Vlasta Delimar i Boryana Rossa


U okviru 3. međunarodnog festivala queer i feminističke kulture Smoqua* koji se odvija u Rijeci od 23. do 25. svibnja, umjetnička organizacija Građanke svom gradu predstavlja performanse Vlaste Delimar i Boryane Rosse koji propituju koncepte ‘norme’, ‘normalnosti, ‘normativnosti’ — tematskog polazišta ovogodišnjeg festivala.

Vlasta Delimar će u četvrtak 23. svibnja od 15:00 do 18:00, uoči samog otvorenja festivala Smoqua, izvesti performans Pravo na orgazam iznad 60-teu izlogu trgovine ženske konfekcije FUTURA NOVA, na adresi Ante Starčevića 5a (bivši Garibaldi).

Zauzimajući izlog kao mjesto rezervirano za beživotne i nijeme lutke kao nositeljice ideala vitke i mlade ženskosti Delimar izgovara ono što mnoge/i misle ali prešućuju. Pravo na orgazam iznad 60-te inzistira na rušenju tabua nametnutih ženama u takozvanoj trećoj životnoj dobi kojoj umjetnica i sama pripada. Jasno i glasno zagovaranje seksualnosti kao ljudskog prava i egzistencijalne komponente naše tjelesnosti može se promatrati u kontinuitetu umjetničkog angažmana Vlaste Delimar, pionirke umjetnosti performansa na ovim prostorima, koja od 1970-ih godina inzistira na tijelu kao primarnom umjetničkom mediju. Prigodom izvedbe Prava na orgazam iznad 60-te u Rijeci, umjetnica će u izlogu biti odjevena u odjeću FUTURE NOVE.

U petak 24. svibnja GSG@Smoqua3 odvijat će se u Križanićevoj 6a  gdje će u 17:00 Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor festivala Queer Zagreb, razgovarati s bugarskom umjetnicom Boryanom Rossom o njezinoj angažiranoj umjetničkoj praksi.

U 18:00 Boryana Rossa izvest će Dekonstrukciju performansa VALIE EXPORT Tap and Touch Cinema dok će njezin rad Madonna of the External Silicone Breast biti izložen u jednom od oglasnih prostora na Titovom trgu tijekom trajanje festivala.  Boryana Rossa kroz Dekonstrukciju performansa VALIE EXPORT Tap and Touch Cinema nudi suvremenu queer verziju klasičnog performansa VALIE EXPORT iz 1968., u kojem umjetnica poziva publiku da joj dotakne grudi, skrivene u unutrašnjosti kutije koja prekriva gornji dio njenog tijela. Dekonstrukcija performansa VALIE EXPORT Tap and Touch Cinema kao i Madonna of the External Silicone Breast dio su veće tematske cjeline u kojima Rossa, inspirirana duplom mastektomijom radi prevencije karcinoma, bilježi promjene u fizičkom i mentalnom razumijevanju sebe. Umjesto uobičajene rekonstrukcije dojki ili prikrivanja toga da nedostaju Rossa se odlučila za politički apel prihvaćanjem drugačijeg tijela ne samo kao mogućeg, nego i lijepog. Boryana Rossa interdisciplinarna je umjetnica i kustosica, koja stvara u području elektroničke umjetnosti, filma, videa, performansa i fotografije.

Cjelokupan program Smoque 3 dostupan je na web stranici LORI.